Dole Unternehmen

Ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα

Πάνω σε αυτήν τη ρητά διατυπωμένη αρχή στήριξε ο James Drummond Dole την εταιρεία Hawaiian Pineapple Company που ίδρυσε το 1901. Σήμερα, 150 χρόνια μετά, οι ανανάδες, μαζί με τις μπανάνες, εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του επιχειρηματικού ομίλου Dole. Και η φιλοσοφία του James Dole εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα:

«Το σήμα Dole αποτελεί δέσμευση προς όλους τους καταναλωτές του κόσμου. Είναι εγγύηση ότι τα προϊόντα μας όχι μόνο ικανοποιούν στον υπέρτατο βαθμό τις απαιτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, μα τις ξεπερνούν κατά πολύ.» David H. Murdock, Πρόεδρος, Εταιρεία Τροφίμων Dole

Η δέσμευση για ποιότητα ενισχύεται και υποστηρίζεται από ολοκληρωμένα προγράμματα για την εγγύηση της ασφάλειας των προϊόντων μέσω αυστηρών συστημάτων ελέγχου της ποιότητας, υπερσύγχρονων μεθόδων παραγωγής και μεταφοράς, συνεχών βελτιώσεων μέσω έρευνας και καινοτομίας, επιστημονικών προγραμμάτων προστασίας της συγκομιδής, φροντίδας προς τους συνεργάτες, τις κοινότητες και το περιβάλλον.

Η εταιρική ευθύνη για την Dole αποτελεί μια αξία πολύ σημαντική, η οποία μας ωθεί να ασκούμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα με μέγιστη εντιμότητα και να σεβόμαστε όχι μόνο τους συνεργάτες μας αλλά και το περιβάλλον εντός του οποίου εργάζονται και ζουν.

Το 1998 η Dole υπήρξε η πρώτη αγροτική εταιρεία η οποία πιστοποίησε τις εγκαταστάσεις παραγωγής της βάσει του προτύπου ISO 14001, δηλαδή του περιβαλλοντικού προτύπου που αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2000 η Dole υπήρξε για μια ακόμη φορά η πρώτη αγροτική εταιρεία στον κόσμο η οποία εισήγαγε, σε ένα από τα εργοστάσιά της, το πρότυπο της κοινωνικής ευθύνης και πιστοποιήθηκε για τη συμμόρφωσή της προς το πρότυπο SA 8000, το οποίο διαμορφώθηκε από την Social Accountability International.

Η εταιρεία Dole έχει αναπτύξει ένα ευρύ επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κοινωνική ευθύνη – από την υγειονομική περίθαλψη και την παροχή πόσιμου νερού για τους συνεργάτες της έως εθνικά προγράμματα εκπαίδευσης – αποκτώντας με αυτό τον τρόπο πολλές άλλες πιστοποιήσεις.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς υποστηρίζουμε τις κοινότητες και το περιβάλλον, σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας που είναι αφιερωμένος στην κοινωνική ευθύνη της εταιρείας: www.dolecrs.com.

share i
Η Dole προστατεύει τα δεδομένα σας. Γι’ αυτό ενεργοποιούνται τα Social Media Plugin (προσθήκες κοινωνικής δικτύωσης) μόνο μετά την επιθυμία σας. Για την ενεργοποίηση κάντε κλικ στο διακόπτη δίπλα στο εκάστοτε κουμπί.

Ιστορία

Η ιστορία μας ξεκίνησε το 1851 στη Χαβάη, με την ίδρυση της Castle & Cooke. Ο James Dole έφτασε στη Χαβάη το 1899 με μόλις 1.000 δολάρια στην τσέπη, ένα πτυχίο στο εμπόριο και την οπωροκηπευτική από το πανεπιστήμιο του Harvard και την αγάπη του για τη γεωργία. Ξεκίνησε με την καλλιέργεια ανανά. Αφού συνέλεξε τους πιο γλυκούς και ζουμερούς ανανάδες στον κόσμο, άρχισε να τους διοχετεύει στην αμερικανική ήπειρο. Για να προσφέρει στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό καταναλωτών τη δυνατότητα να γεύονται αυτό το νόστιμο φρούτο, ανέπτυξε μια τεχνική για τη συντήρησή του σε μεταλλικές συσκευασίες. Ήθελε ο καθένας να μπορεί να απολαύσει τον ήλιο και το άρωμα που περιέκλειε ο χαβανέζικος ανανάς. Πάνω σε αυτό το θεμέλιο δόμησε την επιχείρησή του: στη φήμη της ποιότητας. Και αυτό ισχύει έως σήμερα.

Σήμερα η Dole είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής, διανομής και εμπορίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Σε αυτό είμαστε πραγματικά ειδικοί. Αυτό είναι το καθήκον μας και δίνουμε μεγάλη σημασία στο να κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας.

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το όνομα DOLE είναι συνώνυμο με την ποιότητα των προϊόντων, τη γεύση και τα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Αυτά είναι χαρακτηριστικά τα οποία μπορείτε να εμπιστευτείτε και τα οποία συμβάλλουν στην ευεξία σας.

Ο εμβληματικός ανανάς Dole σε κονσέρβα, που στο μεταξύ έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, καταναλώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από 50 χρόνια. Στη συνέχεια, με την ανάπτυξη της σειράς των φρέσκων φρούτων και την ολοκλήρωση των υποδομών για την ωρίμανση και τη διανομή, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα φρούτα μας θα φτάνουν στα καταστήματα σε άριστη κατάσταση, άρχισε και η εισαγωγή της μπανάνας Dole.

Σήμερα εισάγουμε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά τόσο από τις δικές μας φυτείες όσο και από 7.000 περίπου ανεξάρτητες φυτείες και παραγωγούς από όλο τον κόσμο. Η εμπορία κατεργασμένων τροφίμων προσφέρει μια αυξανόμενη ποικιλία καινοτόμων προϊόντων που σας επιτρέπουν να απολαύσετε τα φρούτα με τους πιο εύκολους και πρακτικούς τρόπους!

share i
Η Dole προστατεύει τα δεδομένα σας. Γι’ αυτό ενεργοποιούνται τα Social Media Plugin (προσθήκες κοινωνικής δικτύωσης) μόνο μετά την επιθυμία σας. Για την ενεργοποίηση κάντε κλικ στο διακόπτη δίπλα στο εκάστοτε κουμπί.

Χρονολόγιο

1850 – 1900

1851

Ο ακρογωνιαίος λίθος της Dole Food Company, Inc. τίθεται όταν οι Samuel Castle και Amos Cooke από τη Βοστώνη ιδρύουν στη Χαβάη τη δική τους εμπορική εταιρεία.

1863

Ιδρύεται στο Αμβούργο η εταιρεία Philipp Astheimer & Sohn. Αυτή η εταιρεία σήμερα είναι η βάση της εμπορικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

1899

James Drummond

Ο James Drummond Dole έρχεται στη Χαβάη αμέσως μόλις έχει λάβει το πτυχίο του στην Οπωροκηπευτική και τη Γεωπονική από το Χάρβαρντ.

1901

James Dole

Ο James Dole αρχίζει να καλλιεργεί ανανά στην περιοχή Χαϊέβα, στο νησί Οάχου της Χαβάης. Ιδρύει την εταιρεία Hawaiian Pineapple και αρχίζει να κάνει γνωστό το όνομα «Χαβάη» ως συνώνυμο του «ανανά». Η Dole διατυπώνει τη γνωστή της δέσμευση για ποιότητα: «Έχουμε οικοδομήσει αυτή την εταιρεία πάνω στην ποιότητα, την ποιότητα και την ποιότητα».

1907

Η Dole μεταφέρει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κονσερβοποίησης του ανανά στη Χονολουλού και προετοιμάζει τη διαφημιστική της καμπάνια στον αμερικανικό ημερήσιο τύπο, προκειμένου να διαφημίσει τον ανανά – μια από τις πρώτες διαφημιστικές εκστρατείες εθνικής εμβέλειας που απευθύνεται στους Αμερικανούς καταναλωτές.

1907 Werbung 1907 Anzeige

1911

Ένας μηχανικός της Dole, ο Henry Ginaca, επινοεί μια μηχανή η οποία ξεφλουδίζει τον ανανά, αφαιρεί τον πυρήνα του και τον τεμαχίζει με ταχύτητα πάνω από 100 ανανάδες το λεπτό.

1915

Η Hawaiian Pineapple Company γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στη Χαβάη.

1932

Η εταιρεία Castle & Cooke αποκτά το 21% των μετοχών της εταιρείας Hawaiian Pineapple Company.

1933

Η γνωστή ποιότητα των φρούτων που συνδέθηκε με το όνομα του James Dole ωθεί την εταιρεία να τυπώσει, για πρώτη φορά, το σήμα «DOLE» πάνω στις μεταλλικές συσκευασίες του ανανά και του χυμού ανανά.

1961

Η εταιρεία Dole συγχωνεύεται με την Castle & Cooke και διατηρεί το λογότυπο DOLE.

1963

Η Dole Philippines, η εταιρεία που καλλιεργεί ανανά στις Φιλιππίνες, συγκροτείται με το όνομα «Dolefil».

1964

Η εταιρεία Castle & Cooke αποκτά το 55% των μετοχών της Standard Fruit & Steamship Company της Νέας Ορλεάνης και εισέρχεται στο εμπόριο της μπανάνας. Στη συνέχεια αποκτά το 100%.

1972

1972 Logo

Υιοθετείται για τις μπανάνες της εταιρείας Standard Fruit το σήμα DOLE®, το οποίο αντικαθιστά το υπάρχον Cabana®.

1973

Η εταιρεία Castle & Cooke εγκαινιάζει δύο μεγάλες μπανανοφυτείες στις ακτές της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα. Η Castle & Cooke αποκτά ηγετική θέση στην αγορά της μπανάνας στη βορειοαμερικανική αγορά.

1975

Η εταιρεία Philipp Astheimer & Sohn εξαγοράζεται από την Castle & Cooke.

1978

Οι μπανάνες DOLE εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Castle & Cooke αποκτά την Bud Antle, Inc., εταιρεία παραγωγής λαχανικών και αρχίζει να εμπορεύεται λαχανικά Dole.

1982

Η γκάμα των προϊόντων της DOLE στην Ευρώπη εμπλουτίζεται με εσπεριδοειδή και καλοκαιρινά φρούτα.

1986

1986 Logo

Το λογότυπο DOLE ανασχεδιάζεται. Επιλέγεται ο κίτρινος ήλιος που λάμπει – συνώνυμο της φρεσκάδας, της ποιότητας, της υγείας και των πλούσιων σε άρωμα προϊόντων.

1988

Η εταιρεία Philipp Astheimer & Sohn γιορτάζει την 125η επέτειό της. Από εδώ και στο εξής θα αποκαλείται Dole Europe GmbH.

1990

Το τμήμα με τα λαχανικά και τα σαλατικά – κατεψυγμένα και κομμένα – το οποίο προσφέρει στους καταναλωτές θρεπτικά γεύματα, ωραία γεύση και ευκολία στο μαγείρεμα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται το τμήμα με την ταχύτερη ανάπτυξη στα σούπερ-μάρκετ.

1991

Η εταιρεία Castle & Cooke μετονομάζεται σε Dole Food Company, Inc.

Η Dole παρουσιάζει το πρόγραμμα Dole «5 την ημέρα», προκειμένου να παρακινήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους να τρώνε 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

1995

Η παγκόσμια εμβέλεια της εταιρείας Dole εκτείνεται σε περισσότερες από 90 χώρες, με μια γκάμα περισσότερων από 170 προϊόντων διατροφής, φρέσκων ή επεξεργασμένων.

1998

Iso 14001

Τον Ιούλιο του 1998, η εταιρεία παραγωγής μπανανών Dole στην Κόστα Ρίκα γίνεται ο πρώτος εξαγωγέας μπανανών και ο πρώτος παγκοσμίως γεωργικός παραγωγός που πιστοποιείται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001, δηλαδή τις προδιαγραφές ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι άλλες επιχειρησιακές μονάδες της Dole στη Λατινική Αμερική και την Ασία ακολουθούν το 1999.

1999

Η εταιρεία Dole παρουσιάζει το προϊόν Fruit Bowls®, το πρώτο εντελώς φυσικό σνακ φρούτων σε πλαστικό βαζάκι, σήμερα γνωστό στην Ευρώπη ως Fruit Snacks.

Από το 2000 έως σήμερα

Αρχή Σελίδας

2001

Η εταιρεία Dole παρουσιάζει τις βιολογικές μπανάνες.

2002

Τα δύο νεότευκτα πλοία της Dole – το DOLE CHILE και το DOLE COLOMBIA – έλαβαν το βραβείο «Καινοτομίας στη ναυπήγηση φορτηγών πλοίων» των Lloyds List Awards.

2003

Ο David H. Murdock κάνει και πάλι την Dole οικογενειακή εταιρεία.

Ιδρύεται το Ινστιτούτο Διατροφής Dole που έχει στόχο «Να θρέψουμε τον κόσμο με γνώση» μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης.

2004

Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Ινστιτούτου California WellBeing.

Η εταιρεία Dole αποκτά την «JR Woods» (κατεψυγμένα φρούτα) στις ΗΠΑ.

Coastel Berry Company

Εξαγοράζεται η εταιρεία Coastal Berry Company LLC (κορυφαίος παραγωγός φράουλας και φρέσκων φρούτων του δάσους, στις παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια).

2005

Εξαγοράζεται πλήρως η εταιρεία SABA Trading AB (Σουηδία).

2007

Η εταιρεία Dole Food Company, Inc. συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το περιοδικό «Ethisphere Magazine», στη λίστα των «Εταιρειών με την υψηλότερη εταιρική ηθική παγκοσμίως».

2010

Οι εταιρείες Dole Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας και Πορτογαλίας πωλούνται στην Compagnie Fruitière. Η Dole διατηρεί το 40% των μετοχών της εταιρείας Compagnie Fruitière.

2011

Η Dole αποκτά την εταιρεία Sunny Ridge, που παράγει και εμπορεύεται σαρκώδεις καρπούς.

2012

Η εταιρεία Dole αποκτά το 100% της εταιρείας Mrs May’s Naturals.

share i
Η Dole προστατεύει τα δεδομένα σας. Γι’ αυτό ενεργοποιούνται τα Social Media Plugin (προσθήκες κοινωνικής δικτύωσης) μόνο μετά την επιθυμία σας. Για την ενεργοποίηση κάντε κλικ στο διακόπτη δίπλα στο εκάστοτε κουμπί.
Οικονομικά Στοιχεία