ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

  • + πλούσια σε φυτικές ίνες
  • + πλούσια σε βιταμίνη C
  • + πηγή βιταμίνης Β9
Ακτινίδια

Το ακτινίδιο

Αυτό το φρούτο είναι γνωστό και ως «κίουι». Πριν από 50 περίπου χρόνια έγινε γνωστό στη Νέα Ζηλανδία, χώρα με την οποία μέχρι σήμερα είναι στενά συνδεδεμένο.

Το μέγεθος και το σχήμα του μοιάζουν με του αυγού. Η «χνουδωτή» φλούδα είναι καφεπράσινη και η τρυφερή σάρκα του περιέχει πολλά μικρά σπόρια.

Η λεπτή διαφορά

Τα ακτινίδια είναι ώριμα όταν η φλούδα τους υποχωρεί ελαφρά. Σήμερα, δεν υπάρχουν μόνο ακτινίδια με πράσινη σάρκα αλλά και με κίτρινη. Τα πράσινα έχουν γεύση δροσιστική και υπόξινη ενώ τα κίτρινα έχουν ένα γλυκό άρωμα.

Συντήρηση

Συντήρηση

Δεδομένου ότι πρόκειται για υποτροπικό φρούτο, το ακτινίδιο μπορεί να διατηρηθεί αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητά του. Τα άγουρα ακτινίδια ωριμάζουν αργά σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα ακτινίδια Dole συλλέγονται σκληρά και άγουρα. Από τη στιγμή που τα αποθηκεύουμε σε ψυκτικούς θαλάμους αμέσως μετά τη συγκομιδή και τα μεταφέρουμε κατεψυγμένα, τα ακτινίδιά μας φτάνουν σε εσάς μόλις έχουν ωριμάσει.

Πώς τρώγονται

Μπορείτε με ασφάλεια να φάτε ένα ακτινίδιο με τη φλούδα, όπως το μήλο. Ωστόσο οι περισσότεροι κόβουν το ακτινίδιο στη μέση και τρώνε τη σάρκα του με το κουτάλι ή το ξεφλουδίζουν και το κόβουν σε φέτες.

Πότε είναι η εποχή για ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

no no no no no no no no no no no no
ΙΑΝ. ΦΕΒ. ΜΑΡ. ΑΠΡ. ΜΑΙ. ΙΟΥΝ. ΙΟΥΛ. ΑΥΓ. ΣΕΠ. ΟΚΤ. ΝΟΕ. ΔΕΚ.

Από πού έρχονται;

Νέα Ζηλανδία, Χιλή

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Θρεπτικά στοιχεία

Μέσες τιμές ανά 100 g*
θερμιδική αξία 61,0 kcal
πρωτεΐνες 1,1 g
υδατάνθρακες 14,7 g
από τους οποίους σάκχαρα 9.0 g
λιπαρά 0,5 g
από τα οποία κορεσμένα 0,0 g
χοληστερόλη 0,0 mg
φυτικές ίνες 3,0 g
νάτριο 3,0 mg
βιταμίνη C 92,7 mg
ασβέστιο 34,0 mg
μαγνήσιο 17,0 mg
σίδηρος 0,3 mg
* Μέσες τιμές σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ